Du ska vara stabil i din livssituation och därmed ha de rätta förutsättningarna för ett långt liv med din nye familjemedlem. För att du ska fungera som fodervärd bör du även planera att bo kvar inom samma område under de närmaste åren.
Att ha katt kan vara kostsamt, så du bör ha dom ekonomiska förutsättningarna att ge din katt god omvårdnad och omsorg. Du ska alltså känna dig säker på att du vill dela ditt liv med den katt du tar på dig ansvaret över.
Om det är en hona så innebär det att du skall ha kattungekullar hemma, vilket också innebär att du bör skaffa dig en del kunskap om dräktighet och förlossningar etc.
Ha koll på perioden när honan löper, anteckna längd och frekvens. Tänk på att honans löp kan vara väldigt högljudda.
Omsorg av dräktig hona.
Möjlighet att ha kull hemma under minst 12 veckor.
Att vara införstådd med det extra engagemang som krävs, och det stöd som kan behövas vid en förlossning.
Möjlighet att övervaka, jobba hemma eller vara ledig från arbete/sysselsättning från runt dag 65 i dräktigheten.
Det krävs att man har tid att vårda kattungar och avsätta några timmar per dag för omvårdnaden av de små. Renbädda, socialisera, väga och mata.
Anpassning av hemmet under tiden man har kull
Att ta emot intressenter/köpare till ert hem.
I vårt avtal kommer vi överens om hur många parningar på katten avtalet omfattar, hur lång tidsperiod detta sträcker sig över med mera. När avtalet gått ut eller uppfyllts övergår katten kastrerad till fodervärdens ägo utan kostnad.
Ska vara beredd att ta emot honor för parning i sitt hem.
Kunna bevaka parningarna under ett antal tillfällen var dag för att säkerställa att ingen blir skadad
Bedöma om parningar varit lyckade och när dom tappar intresse för varandra.
Ha ett lämpligt utrymme för parning
Problembeteenden kan uppstå under tiden som fertil, som t.ex. större behov än annars att markera revir, eller nattliga serenader för att locka damer.
Aktivering och träning för att undvika problembeteenden.
En fodervärd ska känna att vi har en fungerande kommunikation och relation, även i jobbiga situationer.
Vi följer Sveraks fodervärdsavtal
Katten ska hållas inomhus eller kontrollerad utevistelse i sele eller hägn.
Katten får inte träffa andra fertila katter av motsatt kön, utom vid planerad parning
Katten ska leva som en kär familjemedlem ihop med sin fodervärd (och familj)
Det är individuellt hur mycket en fodervärd vill engagera sig i själva avelsarbetet, men det kommer alltid att krävas vissa saker:
Tillit, kommunikation, öppenhet och ärlighet. En bra känsla i samarbetet som möjliggör att vi enkelt kan, och vill, kommunicera med varandra
Du håller mig uppdaterad om hur det går med din kisse. Detta gäller särskilt vid parningar, vid kull eller problembeteenden och sjukdom/skada
Att snabbt och direkt meddela mig som uppfödare om nåt oväntat händer med katten
Du förstår att jag engagerar mig, ställer frågor eller kommer med råd för kattens/katternas bästa och för att jag är ytterst ansvarig - Inte för att jag misstror eller inte litar på dig
Vissa risker finns med att hålla katter fertila
Honor löper så klart en högre risk att råka illa ut via graviditeten och förlossningen. Det finns också generella risker med fertilitet som sjukdom, tex inflammation i livmoder. Även för smittor vid möten med andra hankatter .
Både fertila honor och hanar har en högre benägenhet att börja med "problembeteenden" tex kan det sjungas härliga serenader för att locka till sig partners eller att de har ett större behov än annars att markera revir genom tex urinmarkering. Andra knasiga beteenden relaterade till stress kan uppstå. En katt som tydligt visar att den inte mår bra som fertil ska tas på allvar. Det kan komma att bli aktuellt med tex p-piller eller kemisk kastrering i undantagsfall om avtalet inte är uppfyllt. En katt som kastreras slutar vanligtvis att bete sig. Det är inte ovanligt att ett beteende går i arv som tex urinmarkering eller svåra förlossningar. Generellt bör tiden som fertil hållas så kort som möjligt för att minska riskerna och för att ha en välmående kisse.
Vid problembeteenden behöver du vara bekväm med att samarbeta och ge mig insikt i det som händer runt katten.
Förändringar kan ske
Det kan hända att planer ändras beroende på andra faktorer, t.ex. en släkting till katten som visar sig bära ett ärftligt sjukdomsanlag. I sådana situationer kan det hända att det inte blir någon kull, eller parning, och kastrering och avslutat kontrakt sker tidigare än planerat.
Båda parter kan diskutera och komma fram till alternativa lösningar, som tex. att katten tillfälligt kemiskt kastreras, men uppfödaren har ingen rätt att kräva mer än det som står i det gällande avtalet utan kompensation till fodervärden (överskridande av fodervärdstid eller antal kullar/parningar).